Readme.txt

Legújabb hozzászólások

Archívum

Szókirakós

2013.01.06. 22:39 kareeka

Az AppStore tele van iPhone-ra írt szókirakós játékokkal. Felsorolni is nehéz lenne őket, kiválasztani közülük egy jót pedig szinte lehetetlen. Viszont mindegyikkel van egy bökkenő számunkra: angol szavakat kell keresni. Tudok angolul, ismerem a szavakat, de azért egy magyar embernek, mégis "jobban esik", és jobban is tud az anyanyelvén játszani. Ezért örültem meg, amikor először felfedeztem a – szerintem – egyetlen magyar nyelvű, ilyen jellegű játékot, a Szókirakóst. (De tényleg, létezik még magyar szókirakós játék? Ha tud valaki ilyet, kommentben várjuk.)

szokirakos.jpgAz elv egyszerű: adott tizenhat darab betű, ezekből kell legalább 3 betűből álló, értelmes magyar szavakat kiraknunk úgy, hogy a betűk egymás mellett, fölött, alatt, vagy átlósan legyenek. Tulajdonnevek és külföldi szavak nem játszanak, és a ragozott változatokat sem fogadja el a program. Három játékmód van: az elsőben az nyer, aki a legtöbb pontot éri el, minél hosszabb a megtalált szó, annál több pontot ér. A második is hasonló, csak ott minden szó ugyanannyit ér, a cél tehát az, hogy minél több szót találjunk. Az utolsóban pedig a győzelemhez nekünk kell megtalálnunk a pályán fellelhető leghosszabb szót legelőször (természetesen ha senki nem találja meg a leghosszabbat, akkor a második leghosszabb szó megtalálója nyer, és így tovább). Minderre online módban 50 másodpercünk van, ha pedig egyedül szeretnénk játszani, két és fél perc a rendelkezésünkre álló idő.

Legalábbis alapesetben ennyi, a játék ugyanis ingyenes, viszont a teljes funkcionalitáshoz in-app purchase, vagyis appon belüli vásárlás szükséges. Ilyenkor az előbb említett online versenyben kerek egy percet kapunk, így lényegesen megnövekszik az esélyünk a nyerésre. A fizetés után egyébként olyan "hatalmas" extrákat is kapunk, mint például saját avatar ikon, egyedi név (alapból mindenki VendégXXXX néven játszik), valamint előre tudjuk, hogy hány szót lehet kirakni és ezek milyen hosszúak - dióhéjban ennyi. A szinteknek egyébként szinte semmi lényegi értékük nincs, egyedül akkor jön szóba, ha egy kör végén azonos pontszámmal zárunk valakivel, ilyenkor a magasabb szintű játékos kerül előrébb, tehát elméletileg nincs döntetlen. A fenti többjátékos mód és az egyéni játék ("Felkészülés") mellett egy harmadik lehetőség is van, méghozzá az "Add tovább", ez nem más, mint hogy egy telefonon két felhasználó játszhat: az első játszik egy kört, szerez valamennyi pontot, majd átadja a telefont, és a kettes számú júzernek kell ugyanazzal a betűtáblával több pontot elérnie - tehát nem egy nagy vasziszdasz, de legalább ilyen is van.

Ezzel nagyjából ki is fújt az app fícsöreinek listája, nem valami sok, de szerintem nem is kell több. Hogy miért? Azért, amit a bevezetőben említettem; az appnak ugyanis nincs konkurenciája. Ha nincs ló, jó a szamár is, tartja a mondás, igaz ez itt is: ennél százszor jobb betűkirakós játékokkal játszottam már iPhone-on... angolul. Viszont magyarul ő van egyedül, és ezért ő is jó. Ha lenne egy kihívója a Szókirakósnak, remélhetőleg jobb lenne, több funkcióval bírna, stb, de az a szerencséje, hogy nincs még egy ilyen app. Ráadásul ez sem egy app, hanem egy a sok közül, hiszen a fejlesztő nem egy magyar cég, hanem rengeteg nyelvre lefordítva kínálja ezt az appot az arcunkba. Ha valakinek esetleg kedve támadna arabul szókirakni, vagy már annyiszor hallgatta a Gangnam Style-t, hogy koreaiul is legyűrné az ellent, akkor nyugodtan megteheti. szokirakos2.jpg

Sajnos ez a több nyelvre lefordított munka sok helyen meg is látszik. Üvölt róla például, hogy egy régi szótár szavaiból dolgozik, amelyben egyrészt nincsenek benne olyan szavak, amiket nap, mint nap használunk, másrészt benne vannak olyan szavak, amiket életemben nem hallottam, és nem vagyok ezzel egyedül. Nem tetszik az sem, hogy alapesetben a ragozott, toldalékokkal ellátott szavakat nem fogadja el, de néha mégis. A tulajdonnevek is tiltólistások, de van egy-kettő, amiket mégis elfogadna, ha beírnám (a körök végén kiírja az elérhető összes szót, azokat is, amit nem raktunk ki, de elfogadta volna). Egyszerűen logikátlan a dolog. A kevés funkció miatt hosszú távon nagyon monotonná válik, az előrelépés pedig semmi előnnyel nem kecsegtet (érdemben tök mindegy, hogy hányas szintű vagyok). Az app-pal egyébként több százan játszanak, és mindenki "ugyanabban a ringben" van, tehát az egyszeri játékosoknak még a sikerélmény is elmarad. Ugyanis a nagy veteránok lesznek mindig az élen, és ha nincs a betűvetéshez különlegesen jó képességünk, akkor mi ne is nagyon álmodjunk a Top 10-ről (max az éjszaka közepén, amikor csak kb. 50 ember játszik). Fura ilyet mondani, de emiatt egy picit "nehéznek" éreztem a játékot.

szokirakos3.jpg

Ez eddig egy picit lehúzósra sikerült, viszont van még pár dolog, ami miatt már tutira nem kaphat nálam 70 fölötti pontot az app. Elsősorban a multitasking teljes hiánya. Egyszerűen hihetetlen számomra, hogy 2012-ben 2013-ban egy olyan appot futtat a telefonom, ami nem támogatja a multitaskot. Mondhatjátok, hogy ok, '13 van, de az app már régi... Igen, de tavaly is átesett több frissítésen, tehát dolgoznak rajta, jönnek az update-ek, csak ez valahogy kimaradt. Nem baj, legalább retina felbontás van... A másik, nagyon idegesítő dolog velem szerencsére nem fordul elő, de ezzel van tele az app review oldala: ha fizetünk a játékért, tehát megvesszük a teljes funkciós cuccot, de telefont váltunk, vagy restore-olnunk kell, akkor újra ki kell, hogy fizessük a 2,69 eurót, hogy ismét élvezzük az előnyöket. Elsőre erre azt mondanám, hogy egy hiba, de tekintve, hogy minden második vélemény erről szól, így azt mondom: pofátlanság...

Mindezektől függetlenül az app stabilan fut, komolyabb bugok nincsenek benne, és aki szereti az ilyesmi játékokat, biztosan beleöl pár órát.

ÉRTÉKELÉS

PRO
KONTRA

+ Végre egy magyar szókirakós játék!
+ Több játékmód

Nincs multitasking, nincs in-app purchase átvitel -
Szegényes szótár, amiből dolgozik -
Logikátlan a "szabályzat" -
Nehéz eredményt elérni, "nincs" szintlépés -

67 %

PLATFORM ÁR MÉRET
iOS INGYENES 16.5 MB

Letöltés:

Szókirakós

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása